Monday, September 24, 2007

Kodu, kallis kodu

President Ilves kutsub eestlasi maailmast tagasi koju tulema. Mõte on hea ja mõnus - maa vajab omi inimesi ja inimesed vajavad oma maad. Samas suunas edasi mõeldes tuleb kutsuda eestlasi ka linnadest käima ja elama oma põlistel maadel.

Kui esivanemad on mitmest paigast üle Eesti - seda parem! Siis tuleb valida paik, mis kõige enam kutsub, kus on tõeliselt hea olla. Oma paik võib muidugi olla ka päris uus koht - on ju esivanemadki sõdade ja katkude järel suutnud juurduda ka hoopis uutes kohtades. Tähtis on vaid sideme leidmine maaga, mis kutsub.

Maaga on nagu inimestegagi - mõni paik võib olla juba pikka aega sügavas masenduses. Siis tuleb seda pidevate külastuste ja korrastamisega tasapisi tervendama hakata. Alustada tasub saamide kombel paiga endale ostmisega. Ei, see ei nõua miljoneid - piisab väikesest vaskmündist, kasvõi 10 sendisest, mis tuleb jätta paika, mis meeldib. Sellise pisiohvri ehk kahjaga on esmane side meelispaigaga kinnitatud.

Edasi tahavad meelispaigad hoolt ja meelespidamist, just samamoodi, nagu inimesedki. Olles oma riigi ühised valitsejad, tasub mõelda ka seaduste parandamisele, mis aitavad inimeste meelispaiku hoida ja kaitsta. Praegu haaratakse viimase õlekõrrena sageli kinni looduskaitsest - otsitakse haruldane taim või loom oma lemmikpaigast, et seda muutuste eest seadusega kaitsta.

Küllap võiks ka inimeste sügav side oma meelispaigaga olla põhjenduseks, et neid vajadusel kaitsta. Meie riik võidab sellest - rahval väheneb stress ja masendus ning suureneb töö- ning loomevõime.

1 comment:

Tõnn said...

Tjah... Meelispaiku võib olla ka ju mujal kui Eestis, eks ole?

President Ilves tegi selle yleskutse New Yorgi Eesti Majas hiljaaegu. Karta on, et need tema kuulajad seal, kes olidki mõtelnud Eestisse tagasi tulemise peale, olid oma mõtted juba 15 aastat tagasi selgeks mõtelnud.

Praegu on Eestil palju suurem probleem ju see, et sealt minnakse mujale elama. Väljaränd on tunduvalt suurem kui sisseränd. Sama on muidugi peaaegu kõikjal Ida-Euroopas: rahvast läheb minema.

http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Net_migration_rate_world.PNG

Mis siiski hoiaks inimesi Eestis? Selles on kysimus, minu meelest.