Thursday, October 23, 2008

Juured ja põlvnemine

Möödunud nädalavahetusel meelerännu algkursust juhendades jäi ühe Muhust pärit kursuslase pilk peatuma meie õppimisringi keskkohta ümbritsevale neljavärvilisele köiele, kus üksteise ümber on põimitud roheline, valge, punane ja must riideriba. Sain selle ligi kolme meetri pikkuse köie kingituseks kaheksa aastat tagasi koos Ida-Virumaa Külade Esinduskogu auliikme tiitliga. Hea ja soe tunne on asetada köis erinevatel koolitustel ja arupidamistel tähistama meie ühise õppimise ringi keskkohta.
Helena Erik Muhumaalt, kes köie ja selle tähenduse kohta küsis, teadis ise kõnelda, et varasematel aegadel on sarnane mitmevärviline köis kaunistanud muhu naise musta vaipseeliku alläärt. Kui juhtus, et tuli lageda taeva alla öömajale jääda, asetati seelik nõnda, et mitmevärviline köis moodustas ööbija ümber kaitsva ringi, kust ei ussid ega muud olendid ei pääsenud üle öölise öörahu rikkuma.
8. september on usside urguminemise päev. Ussid põimuvad üksteise ümber ja peituvad puude juurte alla talvituma. Septembrist algavad pikad ja hämarad õhtud, kus saab vesta lugusid möödunud põlvedest ja aegadest. Oma suguvõsa juurte otsimisel tasub lisaks tavapärase isaliini jälgimisele samaväärsena jälgida põlvnemist emasid mööda.
Tegelikult on emaliini pidi põlvnemine alati oluliselt suurema tõeväärtusega. Seda liini pidi pärime oma elujõu ja toekuse. Emade kaudu antakse tütardele edasi ka teadmised rahvariietest, muistsetest vöökirjadest ning mustritest. Sestap tasub endale näiteks rahvariideid valides meelde tuletada kõigepealt esiemade sünnikihelkondi ja nende rahvariideid.
Sama kehtib ka laulude ja lugude kohta. Nii nagu me enamasti kõneleme emalt õpitud emakeelt, nii tasub ka meid paljude rahvastega ühendavat nõiakeelt ehk regilaulu hakata ka õppima just esiemade kodukihelkondi pidi.
Kindlasti on hea mõte eeloleval hingedeajal käia ka põlvnemispaikades kohapeal. Kui puudelt on lehed langenud, on lihtsam aimata maastiku olemust ja hinge, nii nagu see mõned põlved tagasi võis olla. Maastikupilt esiemade sünnikohast annab toekust ja jõudu algav külm ja pime aeg üle elada. Taoline mitmevärviline mälestusteköis on nagu muhu naise seeliku alläär, mis kaitseb ja hoiab sind läbi pimeduse.

No comments: